Kor e alle UNGER hen?

Vi bor i et lite tettsted, på Nesoddhalvøya.. Vi har min seksåring halvtid, dvs annenhver uke av og på. Jeg er vant til å bli jaget ut på Myrslettafeltet i Ski etter leksetid, og det samme hos min "dagmamma" som jeg hadde mellom 1-5 klasse.. Lekser, så ut! UT!

Ut var liksom friheten vår, ut å leke, klatre i trær, ringepigg, epleslang (ja, barn av åtti og nittitallet), plukke blomster og gi til gamle damer (de ga oss sjokolade, midt i uka!!), leke med Barbie, playmo, tegne, hoppe strikk og finne på tull.. Hadde en litt annerledes barndom, men det meste jeg husker er gode minner.. Kan kun en sjelden gang huske at jeg sa: "jeg vet ikke hva jeg skal gjøøøøreee", vi fant jo stort sett på noe.. Vi gikk ut, og der var det unger. Ikke unger med Uggs og Michael Korsvesker, trange olabukser og attitude, men unger som var unger!  Unger som var forholdsvis bekymringsfrie, som ikke tenkte på hvem de skulle være forelska i i morgen, eller guttetrøbbel.. Bare UNGER!

Når jeg titter ut nå, ut i gata her, så ser jeg ikke et barn.. Det er en lekeplass på siden av huset, med fotballbane, og ikke et barn her heller.. Verken i uka eller i helgen.. Ikke vinter, ikke våren og jeg frykter at det ikke blir noen her på sommeren heller.. Her burde det jo krydd med unger! Som spilte fotball på plassen, som skled på sklia, som grov i sanden,og klatret i trærne.. Som sang og lo av sine lungers fulle kraft, og som var bare barn..
Hva skjedde? Glemte vi på veien, å skru av alle gadgets og dataer, koble ut strømmen av tven, og nekte dem å spille ps4/ps3, til de lekte ute? Dette er et strøk med masse unger, her burde jeg se de.. Er det på tide å jage de ut, dra av designerklær, og fancy jålesko, og tvinge de til å måtte bruke hodet? Tvinge de til å slippe unna lekser og blogging, stjele mobiler, og ha et opprør? Et opprør der voksne igjen var voksne, og barn var barn.. Hvor vi ikke lenger prøvde å være så forbasket pedagogiske, og kaste de ut i sølevær, og oppmuntre til griseri? Vi har jo vaskemaskiner, hva gjør litt søl? Hva gjør vi alle bak skjermene nå, vi burde være ute og blitt kjent med naboen!! Kanskje sitter hun ensom, og ikke tør si hei til deg? Kanskje kan vi alle ha et lite opprør, et lite oppgjør, og finne oss BRA nok? Er det sånn vi kan få igjen balansen, der barn er barn, voksne er voksne, og det er mindre gråsoner der? Jeg vet ikke, men jeg skal gå og gi ungen min en klem, kysse samboeren, og sende henne ut for å plaske i søledammen!  

6 kommentarer

Tone Iren

07.05.2015 kl.08:29

Herlig innlegg! Og ja jeg tror desverre mange er inne med barnevakten iPod iPad eller dataen :(

Miniogmy

07.05.2015 kl.09:05

Tone Iren: ja, desverre.. Min har hverken ipad, ipod eller iphone, og dataen er kun i bruk på skolen. Jeg tror veldig på at vi voksne må vise et godt eksempel, og vi trenger ikke å være mobile 24-7.. Det er en uting! Jeg tror vi bør bli litt mer gammeldagse igjen, og ikke være så mobile.. Kutte ned på bruk av Face, og sosiale medier, og heller være sosiale igjen :)
Her blir det ein fin balanse gang mellom ute og inne lek.

Frøkna går fullt i bhg og der er de stort sett ute heile dagene. Hjemme så koser vi oss litt i sofakroken med film på skjermen når vi føler for det, leker i hagen på vår egen private lekeplass ( min far har skaffet og restaurert noen gamle leke apparater som bli montert i hagen vår ), driver på med hest og hund....

her er hoved regelen ingen skjermbruk heile dagene og alle skjermer skal slås av et par timer før leggetid så vi kan finne roen og kose oss litt sammen.

Miniogmy

07.05.2015 kl.11:39

Healthy Forever: må innrømme at vi ikke er såå flinke, barnetven er noe hun gleder seg til, og hun står opp, og setter på tv om morgenen :-) Men ellers er det nokså likt. hun må gjøre lekser, og så er det leketid. enten inne, eller ute. jeg må liksom ta inn i beregningen at frøkna har vært på skolen siden halv ni, og er sliten etterpå. men i helgene prøver vi å være flinkere :-)

trettanemone

07.05.2015 kl.13:36

De er inne og spiller på ipaden eller sitter på telefonen. Trist. Noen mener jo at det gir såkalt læring, men ingenting gir mer læring enn fri lek.

Miniogmy

07.05.2015 kl.14:38

trettanemone: dessverre tror jeg du har delvis rett der :-) det finnes unntak fra regelen, men de ser vi ikke så mye til :-)

Skriv en ny kommentar

Miniogmy

Miniogmy

34, Nesodden

Mamman til Nora,og ADHDjente som sniker seg mot de trettitre :-) min mail er: missdita@hotmail.com

Norske blogger
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits